Dinimiz, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmiştir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir. (Bkz. Müslim, Sayd ve Zebâih, 57; Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 12) Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Şok ve elektrik asıl kesim yöntemi değildir. Hayvana kesim öncesi eziyet vermektir. Uygun bir yöntem değildir.
Zira kurbanlık veya etlik hayvanın yenilmesinin caiz olabilmesi için kesim esnasında hayvanın canlı olması gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 133).
İSLAMİ USULLERE GÖRE KURBAN KESİMİ NASIL OLMALIDIR?
Kurban kesecek olan Müslümanların en çok merak ettikleri konuların başında; İslam’a göre kurban nasıl kesilir, İslami usullere göre kurban nasıl kesilir, Sünnete uygun ve sünnete göre kurban nasıl kesilir soruları gelmektedir.
İslam dininde kurban, hem bir vecibe hem de bir ibadettir. Bu ibadetin yerine gelmesi içinde bazı mühim şartları vardır.
İslamda Kurban kesmek kadar kurbanı kesen kişi de önemlidir. Mümkünse kişi kendi kurbanını kendisi kesmeli veya Müslüman ve ehil olan bir kimseye vekaleten kestirmelidir.
Kurban keserken besmele çekmeyi ve niyet etmeyi unutmamalı, kurban kesildikten sonra da şükür namazı kılmayı ihmal etmemelidir. Eğer besmele kasten terk edilir veya ehli kitap dışında Müslüman olmayan biri keserse kesilen kurban murdar olur, eti de yenmez.
Kurbanlık hayvanlarda kendilerini sahipleri için Hz. Allah’a kurban edeceğinden onlarda hükmen şehit sayılırlar. Bunun içindir ki kurbanlık hayvanlara eziyet etmeden onun kendi günahlarına bedel olarak kesildiğini bilerek ve bu düşünce ile hareket etmek gerekir.
Şöyleki ; Kurban eziyet vermeden yatırılır. Kesilecek diğer hayvanların gözü önünde kesilmemelidir. Sol tarafı üzerine kıbleye çevrilir. Ayaklarından üçü bağlanır. Üstte kalan sağ arka bacağı bağlanmaz. Sığırın dört bacağı da bağlanabilir. Deve ayakta kesilebilir. Sol ön ayağını bağlayarak yatırmak caizdir.
KURBANIN NİYETİ
Kurbanı kesen kişi evvela “Ya Rabbi niyet eyledim rıza-i şerifin için kurban kesmeye. Şu vücudum sana karşı çok kabahatler ve günah işledi. Bu günahlarıma karşılık şu vücudu sana kurban etmem lazım iken sen bunu haram kıldın, bu günahkar vücuduma bedel olmak üzere şu kurbanı kesiyorum. Kabul buyur.” diyerek niyet eder.
Eğer kurban vekaleten kesilecekse vekil olan “sahibinin niyetine” diye niyet eder.
KURBANIN SÜNNET ÜZERE KESİLMESİ
Kurban bu usul ile bağlanıp,üç defa teşrik tekbiri(Allahü Ekber,Allahü Ekber, La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahil hamd )getirildikten sonra “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kesilir.
Hayvanın boğazında kesilecek dört mühim damar vardır. Bunlar: Boynun iki yanında bulunan iki adet kan damarı (şah damarı)ve boynun tam ortasından geçen yemek ve nefes borularıdır. ” ÇOK KESKİN” bir bıçakla ilk elde bu kan damarları ve borular derhal kesilir.(Ekmek keser gibi sürterek değil de; mümkünse tek hareketle, çok çabuk bir şekilde kesilmelidir.)
Bıçak boyun kemiğinin içindeki murdar iliği kesecek kadar aşağı indirilmez. Bir müddet beklenir.(Mutlaka beklenecek)
Kan iyice boşaldıktan ve hayvandan hareket kesildikten sonra, boyun kemiği içindeki murdar ilik kesilir. Kurbanın başını geriye kanırtarak (çekerek) hayvana eziyet vermek yanlıştır.
Kan iyice boşalıp hareket kesilmeden, murdar iliğe bıçak vurmak, hayvana acı vereceğinden son derece mahzurludur. Murdar ilik hemen kesilirse hayvan aniden ve acı çekerek ölür. Ölen hayvan hareketsiz kalacağından vücudundaki kanlar yeteri kadar boşalamaz. Bu da usule uygun bir davranış olmaz.
Hayvan böylece kesildikten sonra tamamen ölünceye kadar beklenir. Sonra kafa koparılır. Ve usûlüne uygun olarak yüzülür. Karnı açılır, iç organlar çıkarılır ve gövde ve etler parçalanır.
Hayvan tamamen ölmeden kafa ve ayaklarını koparmak, derisini yüzmeğe kalkmak, kıbleden çevirmek veya hayvana azab vermek mekruhtur.
Kurbanın, sahibi tarafından kesilmesi menduptur. Başkasına da kestirilebilir. Tesmiyeyi kesen yapar. Kesen ve sahibi eli üzerine elini koyarak keserlerse tesmiyeyi ikisi birden yapması şarttır.
ELEKTRİK VE NARKOZLA BAYILTARAK KURBAN KESMEK?
Kurban ibadeti yukarıda da bahsedildiği gibi çok hususi anlamları olan bir ibadettir. Kurban’da her ne kadar hayvanı boğazlama fiili olsa da kurban merhamet, iyilik, yakınlık, Allah’a yaklaşmak demektir. Her ibadette olduğu gibi Kurban ibadetinin de bir usulü, yapılma şekli vardır. Namazlarımızı nasıl ki usulüne göre ve sünnete uygun kılmaya gayret ediyor, haccı nasıl sünnete uygun olarak en ince ayrıntısına varana kadar yapıyorsak ( Peygamber efendimiz nasıl hac yapmışsa; oturduğu taşa varıncaya kadar çok hassas davranılıyorsa) kurban keserken de sünnete, İslam’a uygun şekilde kurban kesmek lazımdır. İslam’a, sünnete uygun olan her ibadette manevi faydanın yanında maddi faydalar da vardır. Bunun için kurban keserken de elektrik ve narkozla bayıltarak kurban kesmek kesen için kolaylık olabilir. Ancak usule uygun bir davranış ve kurban kesim şekli asla değildir. Hayvanın beyin fonksiyonları aksamaya uğradığı için, ölmüş olabilir ( ki eğer ölmüş ise öldükten sonra kurban kesilmiş olacağından hayvan murdar olacaktır) Sağlık açısından da bayılan hayvanın kanı (hayvan ölmeden kesilmiş olsa bile) tam akmayacağından et sağlığı açısından da sağlıklı olmayacaktır.
Aslına bakılırsa, elektrik ve narkozla kurbanı bayıltarak kesmek sağlık açısından ve maddi açılardan sıkıntı olmasının yanında sünnete ve İslam’a uygun bir davranış değildir. Çünkü vacip olan ibadetler zamana göre hiçbir zaman farklılık göstermezler ve usül, adap ve sünnet neyi gerektiriyorsa o şekilde hareket etmek gerekir.
Kurban kesildikten sonra ise iki rekat şükür namazı kılınır. Bu namazda 1.rekatte ihlas suresi,2.rekatte Kevser suresi okunur. Namazdan sonra ise Şu dua okunur:“Allahümme inne salatii ve nüsüki ve mahyaye ve memati Lillahi rabbil alemiin. Allah’a bu mukaddes ibadeti kendisine nasip ettiği için şükreder. Diğer yıllarda da kesebilmek için yalvarır. Günahlarının affı için dua eder.