Çalışan Bir Kimse Kurban Kesmeli midir?

15 Haz 2021

Kurban, İslam dininde imkanı olan Müslümanlar için vacip kılınan ibadetler arasında yer almaktadır. Allah-ü Teala’ya yakınlık sağlamak amacı ve udhiyye manasıyla kesilen hayvanı tanımlayan kurban, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanının akıtılmasıyla idrak edilmektedir. Peki, kurban kimlere düşer? Kimler kurban kesmelidir? İşte, her yıl yüz binlerce Müslümanın merakla araştırdığı kimler kurban kesmelidir sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler

Kimler kurban kesmelidir sorusu, bayram günleri yaklaşırken Müslüman aleminin merak ettiği konular arasında yer aldı. Maddi ve manevi imkanlar dahilinde kimlerin kurban kesebileceğini sorgulayan binlerce vatandaş, konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. İşte, kurban kesimi hakkında bazı bilgiler

Çalışanlar kurban kesmeli midir

Hanefî mezhebi, Kur’an’da Peygamber Efendimiz’e hitaben, “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-Kevser 108/2) buyrulmasının ümmetini de kapsadığı ve gereklilik bildirdiği görüşündedir. Ayrıca Resûl-i Ekrem’in birçok hadisinde hali vakti yerinde olanların kurban kesmesi emredilmiş veya tavsiye edilmiş, hatta, “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Eđâĥî”, 2); “Ey insanlar, her sene her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (İbn Mâce, “Eđâĥî”, 2; Tirmizî, “Eđâĥî”, 18) gibi ifadelerle bu gereklilik önemle vurgulanmıştır.

Öte yandan kurban kesmeyi Peygamber Efendimiz hiç terketmemiştir. Bu ve benzeri delillerden hareket eden fıkıh alimleri , gerekli şartları taşıyanların kurban bayramında kurban kesmesini vâcip görürler.

Kurban kesme mükellefiyeti (yükümlülüğü) için bir diğer şart malî imkânın bulunmasıdır. İslâm’da zekât, fitre (sadaka-i fıtr) ve kurban gibi malî yönü bulunan ibadetlerle yükümlülük belli bir asgari zenginlik ölçüsüne ulaşmış olmaya bağlanmıştır. Dinen asgari zenginlik ölçüsü olarak belirlenen bu miktara “nisab” denir.

Büyükbaş kurbanlık

KURBAN KESMEK İÇİN NE KADAR MALIM VEYA PARAM OLMALI

Hanefî mezhebine göre kurban kesmeyi vâcip kılan zenginliğin ölçüsü zekâtta ve fıtır sadakasında aranan zenginlik ölçüsüyle aynı olup kişinin borçları ve aslî ihtiyaçları dışında 80,18gr. (20 miskal) altına ya da buna denk bir paraya veya mala sahip olmasıdır.

Klasik fıkhın oluştuğu dönemde fazladan bu miktar malı olan kimsenin kurban kesme imkânına sahip olduğu düşünülmüş, ancak kurban nisabında zekâtta olduğu gibi bir yıl devam etmiş bir zenginlik olması şartı aranmayarak bayrama erişen kişinin o günlerde bu zenginliğe sahip bulunması yükümlülüğün doğması için yeterli görülmüştür.

Ekonomik güç ve zenginlik, hem içinde bulunulan şartlara hem de yükümlülüğün konusuna göre değişkenlik gösterdiği ve bir yönüyle örfî olduğu için günümüzde kişilerin yukarıda zikredilen ilke ve ölçüler ışığında hareket etmesi, kendi bütçe imkânları çerçevesinde sıkıntı çekmeden kurban ücretini ödeyip ödeyemeyeceğini göz önünde bulundurması ve ona göre karar vermesi gerekir.

Kişi malını, asli ihityaçların, asli ihtiyaçlarının haricindeki varlığını hesaplamalı kurban kesmemenin değil kurban kesmenin yollarını aramalıdır.

Şunu ifade etmek isteriz ki, büyük islam alimleri; bir sene içinde borcunu ödeyebilecek olan her bireyin kendisi adına kurban kestirmesini tavsiye etmişlerdir.

Kendisine fitre (fitre vâcib olacak derecede zen­gin olan özgür ve mukim (mukim: İslamda evinden 90 km den daha az mesafe içerisinde bulunan kimseye denir.) erkek ve kadın Müslümana kurban kesmek vâcibtir.

Kurban nisâbı (yani, kurbanın kişiye vâcib olma­sı için sahip olması gereken malın miktarı): Fıtır sadakası (fitre) vâcib olacak kadar malı bulunmaktır. Bu malın -zekât nisâbında olduğu gibi- alış veriş ile artabilecek mal olması ve üzerinden bir sene geçmesi lazım değildir.

Bayram - Mescid-i Nebevi, Medine

KURBAN KESMEK NE ZAMAN VACİP OLUR?

Bir kimse Kurban kesmeye mahsus olan günlerin sonunda zengin olsa, derhal kurban kesmek vâcib olur. (Kâzîhân)

Hem zeginliğin ölçüsü hem kurban kesmenin ne kadar önemli olduğu açıklanırken kurban kesmek için bütçeyi zorlamanın ne kadar kıymetli olduğu da anlaşılmış olur.

Müsafir: En az 90 km. bir mesafeye gitmek üzere yola çıkan kimseye denir.

Sonuç olarak yukarıda belirtilen kadar malı olan bir kimseye kurban kesmek vaciptir. Ancak her bireyin (eğer yıl içerisinde ödeyebilecekse; çalışan kimse maaşından artırarak bir yıl boyunca birikim yapabilecekse) kurban kesmesini İslam Alimleri şiddetle tavsiye etmişlerdir.


Profile picture
Kurban KVS

Kurbankvs.com Kurbanınızı 30 yıllık tecrübesi ve ibadet hassasiyeti ile tüm fıkıh kurallarına riayet ederek son teknoloji ile donatılmış profesyonel tesisinde kesim yapan, “izlenebilirlik teknolojisi” ile hiçbir kurban etini diğerine karışmadan üst seviye hijyen standartlarında hizmet sunan, “sizin kurbanınızı size ulaştıran” yenilikçi bir organizasyondur.

© 2024, Kurban KVS