En İyi Kavurma Kurbanın Hangi Bölgesinden Hazırlanır?

16 Haz 2021

Kurban bayramlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kavurma, daha bayramın ilk günü hemen tencerelere doldurulur. Bir gelenek haline gelmiş olan kavurma etinin pişirilmesi, doğru şekilde ve hayvanın doğru yerinden ele alındığında muhteşem bir lezzet sağlar. Kavurma her ne kadar bir yemek olarak karşımıza çıksa da kavurma aslında Türk mutfağına özgü bir et saklama yöntemidir. Bu yöntemle saklanan kırmızı etlere de kavurma denir. Eski Türkler etlerini kavurma yöntemiyle saklıyorlardı. Günümüzde daha çok kurbanda yapılan bir yemek haline gelen kavurmanın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Tabii sadece Kurban Bayramı değil, yılın herhangi bir zamanı içerisinde de kavurma yapılabilir. Hem tek başına tüketilebileceği gibi aynı zamanda farklı yiyeceklerle değişik yöntemler üzerinden tüketilebilecek kavurma, söz konusu olduğunda ortak lezzetler arasında gelir.

KAVURMA ETİ KURBANIN HANGİ BÖLGESİNDEN YAPILIR?

En iyi kavurma eti

Aslına bakılırsa bu konuda pek çok farklı düşünce yer alır. Her yörenin farklı damak tadı ve geleneklerinden kaynaklanan bir durum olduğu düşünülebilir. Ancak bu konuda uzman olan kişiler için ortak olan kısım kurbanın kol bölümüdür. Kurbanın kol bölümünden elde edeceğiniz eti kuşbaşı doğrama yöntemiyle muhteşem bir kavurma tadı deneyimleyebilirsiniz.

Tabii bunu gerçekleştirirken yalnızca etin hangi bölgeden alındığına ve etin ne şekilde parçalandığına dikkat edilmesi yeterli değildir. Bu iki etmen çok büyük öneme sahip olsalar da kavurmayı lezzetli hale getiren püf nokta et ile yağın oranıdır. Kurban eti ile yağı eşit oranda olacak şekilde tencereye katılmalıdır. Şöyle izah etmek gerekirse örneğin 1 kilogram kıyma için 1 kilogram yağ koyulması gerekir. Böylece kurbanın kol bölümünden elde edeceğiniz et ile yağ aynı süre içerisinde pişebilir. Bu da çok daha lezzetli ve sağlıklı şekilde kavurma elde etme imkanı sağlar. Kurbanın budunun değişik bölümlerinden elde edeceğiniz etleri bir araya getirebilir; kuşbaşı haline getirebilir ve farklı baharatlar ile süsleyebilirsiniz.

KAVURMA ETİ PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR?

Kurbanın etinden elde edilmiş kavurma etini pişirirken, dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar söz konusudur. Bu unsurları ele alarak harika bir kavurma lezzeti yakalayabilir; aileniz ve sevdiklerinizle beraber, kurban etinden hazırladığınız kavurmanızı afiyetle tüketebilirsiniz.

  • En önemli püf noktalarından biri tuz. Izgaralık ette iri taneli tuz kullanılmalı (kaya ya da deniz tuzu), etli tencere yemeklerinde ise sofra tuzu. Izgaralık ette tuz önceden atılırken tencere yemeklerinde ise sonradan konulmalı. Bu yüzden kavurmaya da tuz en son eklenmeli.
  • Kavurma yaparken et de yağ da eşit parçalar halinde doğranmalı ki parçalar eşit sürede pişsin. Aksi takdirde küçükler daha erken pişecek büyük parçayı pişireyim derken de küçükleri yakacaksınız.
  • Kavram yağı kavrulduktan ve sıvısını tencereye bıraktıktan sonra tüm taneleri tencereden alınmalı. Zira etler ilave edildiğinde, et pişerken yağ yanıp siyah noktalar haline dönüşebilir.
  • Eğer küçükbaş kurban etinden kavurma yapıyorsanız küçükbaşın keskin kokusu sizi rahatsız edebilir. Bu durumda küçükbaş kurban etinin kokusunu alabilecek bir yöntem olarak limonu tercih edebilirsiniz. Limon koyun, keçi, gibi küçükbaş kurbanların keskin kokusunu bastırma noktasında etkili olacaktır.
  • Kavurma yapılacak olan tencere de oldukça önemllidir. Kavurmaya oranla çok büyük veya çok küçük tencere kullanmak kavurmanızın lezzetini sekteye uğratabilir. Bu nedenle yapacağınız kavurma ile orantılı ideal bir tencere kullanılması gerekmektedir.

Aynı zamanda tencerenin sıcaklığı da çok önemlidir. Tencere iyice ısıtıldıktan sonra (hafiften dumanlar yükseldiği zaman) sırasıyla önce kavram yağı(kavram yağı: İç bölgeden, böbreklerin üzerinden çıkan yağa denir.), sıvısı çıktıktan sonra da (iyice sarımtırak bir hal aldığı ve kuruduğu vakit de) etler eklenmeli. Sadece kavurma yaparken değil, sebze yemeklerinde bile tencere soğukken malzeme asla tencereye konulmamalı.

  • Biberiye asidik özelliğe sahiptir. Asidik özellikte olduğu için et üzerindeki kokunun giderilmesi adına birkaç biberiye eklenebilir. Bu sayede et üzerindeki yoğun koku giderilebilir.

Bu gibi pratik ve kolay unsurlara dikkat ederek evde damak tadınıza uygun harika lezzetleri deneyimleyebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki lezzet detaylarda gizlidir.

Lezzetli kavurma hazırlamak için

LEZZETLİ ŞEKİLDE KURBAN ETİNİ PİŞİREREK KAVURMA ELDE ETMENİN YOLU NEDİR?

Lezzetli bir kavurma elde ederek bunu çok daha keyifli şekilde tüketebilmek için belli başlı bazı altın kurallar mevcut. Bu kurallara dikkat etmek suretiyle kuşbaşı hazırladığınız kavurmayı keyifle tüketebilirsiniz.

  • Kavurma için kullanılacak et mümkünse kurbanlığın kolundan, budundan temin gerçekleştirilmelidir,
  • Hayvanın doğru şekilde beslenmiş olması gerekir,
  • Aynı şekilde doğru kesim en önemli unsurlar arasındadır,
  • Ayrıca kurbanın kesimden sonra mutlaka dinlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü ilk anda kurbanlıklar kendilerini kasarak etlerini sıkı hale getirmektedir. Kurban etinin daha yumuşak olmasını sağlamak için kesim yapıldıktan sonra en az 18 saat dinlendirme işlemine tabi tutulmalıdır. Dinlendirilmeden parçalaya alınan kurban etleri sert olacaktır.
  • Doğru dinlendirme ve pişirme süreci ele alınmalıdır. Kurban eti tüketimden önce de dinlendirilmelidir. Dolaptan tüketim için çıkartılan etler oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmeli, doğrudan pişirmeye alınmamalıdır.
  • İyi elde edilmiş ve kesimden sonra 18 saatten fazla dinlendirilmiş bir kurban etini marine etmeye gerek yoktur. Bu şekilde hazırlanmış olan etler gayet lezzetli ve yumuşak olacaktır.

Profile picture
Kurban KVS

Kurbankvs.com Kurbanınızı 30 yıllık tecrübesi ve ibadet hassasiyeti ile tüm fıkıh kurallarına riayet ederek son teknoloji ile donatılmış profesyonel tesisinde kesim yapan, “izlenebilirlik teknolojisi” ile hiçbir kurban etini diğerine karışmadan üst seviye hijyen standartlarında hizmet sunan, “sizin kurbanınızı size ulaştıran” yenilikçi bir organizasyondur.

© 2024, Kurban KVS