Kurban Bayramında Teşrik Tekbirleri

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman getirilir? Hükmü nedir? gibi soruların cevabı için yazımızı okuyun...

İbrahim aleyhisselâm, oğlu Hazret-i İsmail’i kurban olarak kesmek üzereyken Cebrâîl aleyhisselâm; “Allâhü ekber, Allâhü ekber” dedi. İbrahim aleyhisselâm bu tekbîri işitince, “Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber” buyurdu. İsmail aleyhisselâm da “Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” buyurdu.

Teşrîk tekbîri, teşrîk günlerinde alınan tekbîr demektir ve mükellef olan her Müslümana vaciptir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz…” meâlindeki 203. âyet-i kerîmesi, teşrîk tekbîrine işaret etmektedir.

Zilhicce ayının dokuzuncu günü, Arefe’dir.

Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün; Zilhicce’nin 13’üncü, yani bayramın dördüncü günü ikindi namazı dâhil -yirmi üç vakitte- her farz namazın arkasından “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbîr getirilir.

Farzı kılıp sol tarafa selam verildikten sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan tekbîr getirmek lâzımdır. Teşrîk tekbîrini; münferid (namazını yalnız kılan), imam, cemaat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes okur.

Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu
2024 yılı kurban fiyatları geçen yıla oranla bir hayli artış gösterdi. Büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere iki kategori altında değerlendirilen kurbanlar, hayvanın türü, kilosu, yaşı, beslenme durumu, piyasadaki arz talep dengesi, enflasyon, bölgesel faktörler ve ekonomik koşullar gibi birçok etkene bağlı olarak fiyatlandırılmaktadır. 2024 yılı kurbanlık fiyatları için tıklayın!