Kurban Bayramı denilince akla hemen lezzetli et yemekleri geliyor. Ancak bu yemekleri yaparken de etin nasıl pişirileceğini iyi bilmek gerekiyor. Kolay gibi gözükse de hataya pek açık olmayan et nasıl pişirilir?
Yumuşacık lokum gibi bir et pişirmenin en önemli unsuru doğru ettir. Pişireceğiniz yemek, sizi doğru et konusunda yönlendirecektir. Izgara yapılacaksa ızgaralık, yemek yapılacaksa yemeklik et tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Etin istediğiniz yumuşaklıkta olmasını sağlamak için pişirme tekniği çok önemlidir. Kızartmalar için ızgara kullanabilir, sulu yemekler için güveç tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte pişirme süresini de yapacağınız yemeğe göre iyi ayarlamalısınız.
Ağızda dağılan bir et elde etmek için kesinlikle marine etmelisiniz. Zeytinyağı, süt veya baharatlarla marine edeceğiniz et hem daha lezzetli hem de istediğiniz kıvamda olacaktır.
Eti dolaptan çıkardığınız an pişirme işlemi yapmayın. Oda sıcaklığına gelmesini ve dinlenmesini mutlaka bekleyin.
Eğer etinizi fırında pişirmeyi tercih ediyorsanız, öncesinde tavada bir süre pişirin. Daha sonra etinizi fırına sürebilirsiniz. Bu işlem etinizin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Önemli bir püf noktası da tabii ki sirke. Etinizi yumuşak pişirmek istiyorsanız, etiniz pişerken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirin. Eğer sirkenin kokusu ve tadından hoşlanmıyorsanız limon suyu da katabilirsiniz.
Eğer etinizi kızartma yapacaksanız tavanın veya ızgaranın yeterince kızarmış olduğuna emin olun. Yeterince kızmamış tavada etiniz kuruyabilir.
Tuzu eksik olan et çok da lezzetli olmayacaktır. Ancak ete tuzu piştikten sonra atın. Kurban bayramı deyince akla ilk gelen şey tabi ki Kurban kavurmasıdır. Kavurmalarda ise ocaktan almadan birkaç dakika önce tuz ekleyin. Öncesinde eklenen tuz etin sert olmasına sebep olacaktır.
Sağlıklı et için ekstra yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin kendi yağı güzelce pişmesi için yeterli olacaktır. Sarı ve yoğun yağları alındıktan sonra kalan yağ ete asıl lezzeti verecek olan bölümdür.
ETİN YUMUŞAK OLMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Etteki sinirli dokuları mutlaka önceden temizlenmelidir. Bu sinirler etinizin sert olmasına sebep olur. Sert et ise yemeğin lezzetini kaçıracaktır.
Etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Tüm etler, uzanan uzun kas liflerine sahiptir. Eğer kas liflerine paralel olarak eti kesersiniz ne kadar pişirirseniz pişirin etler yumuşacık olmaz. Bunun yerine kas liflerine karşı çapraz kesimler yapmalısınız. Bunun için kurban etlerini bir kasapta doğru şekilde kestirebilirsiniz.
Etin piştiğini anlamak için çatal veya bıçak batırmak yapılan yanlışlardan biridir. Bu şekilde etin içindeki su çıkar ve lezzetini kaybetmesine sebep olur.
Eti doğru pişirebilmek için mühürleme önemlidir. Eti sürekli karıştırarak kavurmak suyunu salmasını sağlayacaktır. Suyunu salan ette sanılanın aksine sert olacaktır.
ETİN HANGİ BÖLGESİ NASIL PİŞİRİLİR?
Etler kalitesine göre derecelendirilir. Bonfile, antrikot, biftek, pirzola gibi etler 1. kalite etlerdir. Bu etler genelde mangal veya ızgara yapımında kullanılır. 2. kalite etler; suda pişirilen, tencerede yemeği yapılan etlerdir. 3. kalite etlerin ise sert oldukları için en az iki saat pişirme süreleri vardır. Ancak kullanılan yeni tekniklerle etlerde yumuşama ve olgunlaşma yapabiliyoruz. Bunu papaya, ananas ve kivi gibi ürünlerle yapıyoruz. Böylece etin hücresel bağ dokusu sertliğini yumuşatabiliyoruz. Bunun yanı sıra eti yumuşatmak için papaya ya da ananası, süt ve zeytinyağı ile karıştırabiliriz. Böylece yapılacak kavurma, mangal ya da ızgaralarda et çok daha lezzetli olacaktır.
KURBAN ETİNİN DİNLENDİRİLMESİ
Kurban eti ile yapılan yemeklerin daha lezzetli olması için ilk şart, etin en azından bir gün dinlendirilmiş olmasıdır. Çünkü yeni kesilen ette kasılma meydana gelmesi nedeniyle lezzetsiz olabilir. Uzmanların bu konuda tavsiyesi ” Büyükbaş hayvanların etleri iki gün civarında dinlendirilmeli. Küçükbaş hayvan eti ise bir gün dinlendirilmeli. Bu dinlendirme işlemi serin ortamlarda ve buzdolabında gerçekleştirilmeli. Çünkü sıcak ortam ette bakteri oluşumuna neden olur ve et bozulur” şeklinde.
EN İYİ KAVURMA TARİFİ
Kavurma et pişirmede kolay bir usuldür. Aynı zamanda eti muhafaza etme yöntemidir. Kavurma yaparken hayvansal yağlar kullanılabilir. Ancak illa da kuyruk yağı kullanmak şart değil, iç yağ ya da tereyağı da kullanılabilir. Kavurma hayvansal yağ ile yapılacaksa ilk önce yağ tencereye alınır ve kısık ateşte pişirilir. Eriyen yağ süzülür ve yağdan akan tanecikler ayıklanır. Sonrasında ise kuşbaşı doğranan etler yağa ekleyip, sotelenir. Kısık ateşte en az 2-3 saat pişirerek, lezzetli bir kavurma elde edebiliriz. Kavurmanın lif lif olması için ise et piştikten sonra kaşıkla yavaşça ezilir.
Etin kendi yağı ile kendi suyu içinde pişirilmesi gerekir. Ayrıca yağ veya su ilavesi yapılmamalı. Etin lezzetini bozar. Pişiminin ilk yarım saati içinde tencerenin kapağı ile etlerin arasına ayrıca kapak görevi gören herhangi bir tabak yerleştirilmesi, etlerin daha yumuşak pişmesini sağlar. Tuzu pişime 5 dk kala ilave edilmeli. Aksi halde sertleşir. Üzerinde biriken köpükleri ayırarak, etin çok fazla kurumasına mahal bırakmadan ateşten alınmalı.